Elke webmaster zal je kunnen vertellen wat de waarde is van een goede linkbuildingstrategie. Veel webmasters vertrouwen daarbij op linkruil, het uitruilen van links tussen 2 websites. Maar aan deze manier van linkruil zit een groot nadeel… het is “onnatuurlijk” en zoekrobots weten dat! Gelukkig kun je er iets aan doen.

De meeste links worden geruild via het A-B principe. Website A toont een link naar Website B en vice versa. Nu is het belangrijk om te weten dat zoekrobots aan elke uitgaande en inkomende URL een bepaalde waarde toevoegen. Deze waarde is gebaseerd op heel veel factoren. Bij een van deze factoren telt een zoekrobot mee of er sprake is van “natuurlijke linking”, oftewel: is de link geplaatst omdat deze bijvoorbeeld nuttig is voor de gebruiker, of is er sprake van een uitruil. In dat laatste geval zullen de links op beide websites veel minder waard worden en is het effect daarom klein. Een link van Website A naar Website B heeft dus meer waarde dan wanneer er op website B ook weer een link terug te vinden is naar Website A.

Technisch gezien zou het uitruilen van links dus geen goede investering zijn, was het niet door het bestaan van Website C. Een A-B-C-linkruil werkt als volgt: Website A linkt naar Website B, Website B linkt naar Website C en Website C linkt tenslotte naar Website A. In dit voorbeeld heeft elke website een uitgaande link geplaatst en een inkomende link ontvangen, zonder dat er overlappingen zijn tussen 2 websites met in- en uitgaande links. Het linkprofiel van een A-B-C-linkruil is daardoor voor zoekrobots “natuurlijk” en geeft een grotere waarde aan de in- en uitgaande links dan bij een A-B-linkruil.

Voordat je nu direct al je domeinen op deze wijze met elkaar gaat verbinden, moet je je er ook bewust van zijn dat de grote zoekpartijen ook de WHOIS gegevens kunnen inzien en dus weten of een bepaald domein bij jou hoort of niet. In het meest ideale geval wil je bij een A-B-C-linkruil alleen links uitruilen waarbij ook de WHOIS gegevens verschillen, oftewel de domeinen waarmee je samenwerkt in de A-B-C-linkruil van verschillende personen zijn.

Het opbouwen van een goed backlinkprofiel middels het A-B-C-linkruilprincipe is niet gemakkelijk, maar levert je wel het meeste op. Blijf er ook op letten dat je inkomende en uitgaande links wel altijd naar partijen gaan die iets met het onderwerp van jouw website te maken hebben!

Heel veel succes met het linkruilen!