Startpagina’s, websites met grote verzamelingen links over de meest uiteenlopende categorieën. Je vindt er van alles en het is vrij eenvoudig om links te plaatsen naar je eigen website. Maar hoe gebruik je dergelijke startpagina’s en is het wel slim om hier links op te plaatsen?

De kracht achter een startpagina, met welk onderwerp dan ook, is dat alle links (in principe) gaan over hetzelfde onderwerp. Op een pagina over “auto’s” zal je zo gezegd niet snel een link naar een “broodroosterspecialist” tegenkomen. Dit maakt deze pagina’s voor zoekmachines en zoekrobots zeer interessant en helpt hen bij het indexeren van informatie over bepaalde onderwerpen.

Het grote nadeel van dergelijke websites is dat ze over het algemeen uit heel erg veel links bestaan, waardoor een listing van je eigen website nauwelijks nog opvalt. Hierdoor zou je je kunnen afvragen of het wel zin heeft om tijd te besteden aan het plaatsen van links naar je eigen website.

Het zal je niet zijn ontgaan dat linkbuilding en startpagina’s veel met elkaar van doen hebben en dat de functie van beide grote veranderingen heeft doorgemaakt. Linkbuilding is essentieel voor je online aanwezigheid en startpagina’s zijn getransformeerd van “old-school” zoekmachine tot verzamelpagina’s. Ondanks dat er nog maar weinig mensen zullen zijn die hun informatie alleen opzoeken via een startpagina, of überhaupt hier een dergelijke website voor gebruiken, zijn het nu juist de zoekmachines met hun zoekrobots die hier hun voordeel uit halen.

De reden dat je tijd wilt besteden aan linkbuilding op startpagina’s is simpel. Zoekrobots willen graag weten waar je website over gaat, startpagina’s geven gelijkwaardige websites weer. Door een paar links op relevante startpagina’s te plaatsen geef je zoekrobots dus een extra mogelijkheid om te bepalen over welk onderwerp je website gaat. Zodoende zal je reputatie binnen deze zoekmachines voor dit onderwerp stijgen en zal je dus hoger in de zoekresultaten komen.

Net als bij elke vorm van linkbuilding zal je wel op een aantal dingen moeten letten. De belangrijkste heb ik hieronder voor je neergezet:

  1. Plaats alleen een link op een startpagina die over hetzelfde onderwerp gaat als je eigen website;
  2. Plaats nooit teveel links binnen een volledige startpagina domein, meestal zijn 3 links, op verschillende pagina’s meer dan voldoende;
  3. Gebruik verschillende anker-teksten voor je links. Wanneer je appels verkoopt zorg je er voor dat de ene link bijvoorbeeld “Jonagold” als anker-tekst heeft, een ander “Elstar”, enzovoorts;
  4. Link nooit uitsluitend naar dezelfde pagina binnen je eigen website. Om bovenstaande voorbeeld te gebruiken: Voor de link met de anker-tekst “Jonagold” link je naar een pagina waar je alles uitlegt over de Jonagold, enzovoorts
  5. Betaal niet voor het plaatsen van links! Betaalde links worden door goede zoekrobots herkend en worden daarom vaak als “nofollow” ingesteld door de beheerder. Hierdoor nemen zoekrobots je website niet mee bij het indexeren, zonde van je tijd én je geld.
  6. Als een startpagina vraagt om een retourlink, plaats deze dan altijd op een ander domein. Probeer retourlinks op het domein waar je ook naar toe linkt altijd te vermijden. Hierdoor gaat de linkwaarde drastisch naar beneden en profiteer je het minste.
  7. Plaats alleen links op kwalitatieve websites. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Een kwalitatief slechte pagina levert je niets op en kan zelfs schade toebrengen aan je backlinkprofiel.
  8. Zorg voor goede kwaliteit op je eigen website. Beheerder van goede startpagina’s beoordelen regelmatig de kwaliteit van de gelinkte websites. Is de kwaliteit te laag, dan wordt je onherroepelijk verwijderd.
  9. Bouw gelijkmatig je backlinks op. Veel webmaster gaan er eens “even” een weekendje voor zitten en doen daarna nooit meer aan deze vorm van linkbuilding. Wees slimmer, doe het vaker, doe het natuurlijker. Zoekrobots zijn namelijk zó slim en snel dat ze het eerste type webmaster snel herkennen en de links minder waard zullen laten worden.
  10. Geef vooral niet op! Linkbuilding via startpagina’s is een tijdrovend karwei en zeker niet alle aanvragen zullen worden goedgekeurd. Maar uiteindelijk zal je er profijt van hebben!

Startpagina’s zijn een perfecte plek om je aanwezigheid op het internet vast te leggen. Maar zoals met alles dat met linkbuilding te maken heeft, hebben ook deze website voordelen en nadelen voor je linkbuildingstrategie. Wees dus verstandig en let op kwaliteit en dan haal er je voordeel uit!

Veel plezier met het plaatsen van links! :)