Een van de belangrijkste factoren voor een hoge ranking in zoekmachines is het aantal links van andere websites naar die van jou. Een veel gemaakte fout is daarbij dat alle links verwijzen naar de hoofdpagina van het domein. En dat is jammer, want er valt waarschijnlijk veel meer te ontdekken…

Zoekrobots zijn gek op unieke content. De meeste bezoekers van je website zal je waarschijnlijk krijgen op pagina’s waar content op staat, op een wijze, die nog niemand anders heeft. Een hoofdpagina van een domein is daarom vaak het minst interessant voor je bezoekers.

Zoals je waarschijnlijk weet, zal een klant eerder overgaan tot aankoop wanneer hij of zij zo weinig mogelijk hoeft te doen en de juiste webpagina direct bereikt. Is je klant opzoek naar een specifieke fiets, in je online fietsenshop, dan gaat deze veel sneller over tot aankoop wanneer hij direct op de webpagina van die specifieke fiets terecht komt, dan wanneer hij deze eerst met een omweg moet opzoeken.

Uit bovenstaand voorbeeld blijkt wel dat je een strategie zal moeten hebben om ook de webpagina’s achter je hoofdpagina aantrekkelijk te maken voor zoekrobots. Dit doe je door deep-linking. Deep-linking kan zowel binnen je eigen websites als bijvoorbeeld door een linkruil met een andere webmaster. Deep-linking wil zeggen dat je een link aanmaakt op een pagina die dieper in de hiĆ«rarchie van je website staat. Vaak zijn dit de pagina’s met een meer specifieke content, zoals een productuitleg, of andere speciale inhoud. Zo kun je bijvoorbeeld op een forum een link zetten naar de productpagina van een specifiek product. Ook kun je een linkruil aangaan over een specifiek onderwerp op je website met een andere webmaster die het daar ook over heeft. Of je plaatst een link naar een dergelijke pagina binnen je eigen website.

Door deep-linking zullen deze pagina’s met specifieke content in zoekmachines nog belangrijker worden en zal je website hoger in de zoekresultaten terechtkomen. Daarbij krijg je dan ook nog eens het voordeel dat een bezoeker sneller op de juiste pagina terechtkomt, waardoor je conversie-ratio zal toenemen. Een echte win-win situatie dus!

Veel plezier met het aanmaken van je deep-links!