Wanneer je een website maakt kun je bij o.a. het element <img> ALT en TITLE tags meegeven. Maar waarom zijn deze aanvulling zo belangrijk en wat levert het je eigenlijk op? In dit artikel geef ik je een duidelijk antwoord op deze vraag en krijg je tips voor de beste teksten!

Zoekmachines en zoekrobots kunnen geen plaatjes “lezen” en begrijpen en hebben daar een beetje hulp bij nodig. Vergelijk de onderstaande 2 voorbeelden. Ga er hierbij vanuit dat je een plaatje van een Volvo V70 op je website wil plaatsen.

##Voorbeeld 1##
<img src="./IMG-04112019-1951.jpg">

##Voorbeeld 2##
<img src="./volvo-v70.jpg" alt="Volvo V70" title="De nieuwste Volvo V70 bekijken?">

Wanneer je beide HTML codes voor het plaatje van de Volvo V70 vergelijkt valt je direct op dat Voorbeeld 2 exact vertelt wat er op het plaatje te zien is. Voorbeeld 1 zou van alles kunnen zijn. De ALT tekst is een zeer korte omschrijving en de TITLE tekst geeft een wat uitgebreidere beschrijving van het plaatje. Daarbij is de TITLE tekst ook zichtbaar voor de gebruiker wanneer hij of zij langere tijd met de muis-pointer op het plaatje blijft staan.

Daarnaast wordt zowel de ALT als de TITLE tekst door zoekrobots gebruikt om het plaatje te indexeren. Op basis van jouw beschrijvingen wordt het plaatje vergeleken met andere plaatjes met vergelijkbare omschrijving en wordt deze als zodanig in de zoekresultaten opgenomen. Zorg er daarom altijd voor dat de naam van het plaatje, de ALT tekst en de TITLE tekst enigszins overeenkomen, ofwel dat de belangrijkste zoekwoorden hierin verwerkt zitten. Maak de ALT en TITLE teksten wel natuurlijk en stop ze niet bomvol met zoekwoorden, waardoor je een penalty kunt krijgen.

De TITLE tag kun je het beste voorzien van een vraag waaraan een actie gekoppeld zit. In bovenstaand voorbeeld vragen we aan de gebruiker of hij of zij de nieuwste Volvo V70 wil bekijken. Wanneer dit zal worden geplaatst op een website voor Volvo fanaten zal dit zeker helpen de conversie-ratio te verhogen.

De ALT tag is bedoeld voor een zeer korte omschrijving, niet voor wervende teksten. Houd het bij de ALT tekst kort en bondig, zonder poespas.

Heel veel plezier met het toevoegen van de ALT en TITLE tags aan o.a. de plaatjes op je website.

P.S.: Wist je dat je de TITLE tag ook aan het element <a></a> kunt toevoegen?