Wanneer je een tijdje actief bent op internet, zal je waarschijnlijk veel tijd hebben gestoken in meerdere domeinen. De meeste van je projecten zullen na verloop van tijd niet rendabel blijken, of verwateren. Toch hebben al deze websites je wel veel bezoekers opgeleverd en goede backlinks. Jammer om zo maar weg te gooien dus, zonde van al het harde werk. Gelukkig kun je ze nog gebruiken met deze handige truc!

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oude-domein.nl$ [OR]
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.oude-domein.nl$
  RewriteRule (.*)$ http://www.nieuwe-domein.nl/$1 [R=301,L]
</IfModule>

Hierboven zie je een voorbeeld van een code waarmee je al het verkeer van je oude domein kunt doorsturen naar je nieuwe domein. Deze code plak je in een bestand met de naam “.htaccess” en plaats je op de server van het oude domein.

Wanneer een bezoeker op je oude domein terecht komt, zal deze door het .htaccess script automatisch worden verwezen naar je nieuwe domein. Ook wanneer de bezoeker op een pagina komt welke vroeger diep in je oude domein verborgen zat. Voor zoekrobots is het script ook geschikt, aangezien ook deze via het zogenaamde 301-redirect worden doorgestuurd. Zoekrobots begrijpen zo dat je nieuwe website degene is waar ze in het vervolg het verkeer naar toe moeten sturen en zullen ook de waarde van je inkomende links gaan toekennen aan je nieuwe domein. Je oude domein zal langzamerhand verdwijnen uit de zoekresultaten van zoekmachines en worden vervangen door het nieuwe domein. Links naar je oude domein op andere websites zullen zo niet meer resulteren in een lege, of verwijderde, pagina.

Wanneer je nieuwe website een overeenkomstige inhoud heeft met de oude website, of bijvoorbeeld over hetzelfde onderwerp gaat maar met een andere invalshoek, zal je het meeste van deze techniek profiteren.

Wanneer je direct wilt doorverwijzen naar de beveiligde HTTPS variant van je nieuwe website, dan kun je ook de onderstaande code gebruiken. Hiervoor heb ik in de een-na-laatste zin http:// veranderd in https://

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^oude-domein.nl$ [OR]
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.oude-domein.nl$
  RewriteRule (.*)$ https://www.nieuwe-domein.nl/$1 [R=301,L]
</IfModule>

Veel plezier met het doorverwijzen van je oude domeinnamen naar je nieuwe domeinnaam via het .htaccess bestand!