Een beetje webmaster zal zijn website graag zo snel mogelijk willen hebben. Want hoe sneller de website, hoe sneller een potentiƫle klant een echte klant wordt. Een mensenbrein beslist in enkele milliseconden, dus snelheid is alles. Deze ene lijn PHP code zorgt voor een veel snellere website!

Verreweg de meeste websites maken gebruik van PHP. PHP heeft een zeer handig ingebouwde functie welke er voor kan zorgen dat een website, voordat deze naar de bezoeker wordt gestuurd, wordt ingepakt en verkleind, zodat deze sneller op het scherm staat. Mocht de webbrowser van de bezoeker geen compressie van de website accepteren, dan wordt de website gewoon in het originele formaat toegestuurd.

<?php if (substr_count($_SERVER['HTTP_ACCEPT_ENCODING'], 'gzip')) ob_start("ob_gzhandler"); else ob_start();?>

Bovenstaande PHP code controleert of de ontvangende partij in staat is om gecomprimeerde bestanden te verwerken. Indien dit het geval is, wordt de opgevraagde website gecomprimeerd tot GZIP bestand en wordt deze als zodanig verzonden. De webbrowser van de bezoeker pakt het bestandje weer uit en toont dit. Het proces van inpakken, versturen en uitpakken is in vrijwel alle gevallen sneller dan het versturen van de webpagina in zijn originele grootte.

Daarbij heeft het comprimeren van je website nog een groot voordeel, namelijk het gebruik van dataverkeer. Door comprimeren verbruik je veel minder dataverkeer en zeker bij grote websites, welke betalen per verbruikte MB dataverkeer, kan dit heel veel geld besparen.

Tot slot kun je je voorstellen dat je webserver door comprimeren meer verzoeken per seconden kan verwerken en je website dus minder snel offline is door een te hoog bandbreedtegebruik.

Je dient de PHP-code bovenin elke webpagina te zetten, dus voor elke andere code. Je start hier dus elke webpagina mee!

Veel plezier met je snellere website!