De meeste website maken gebruik van een standaard CMS systeem, zoals Joomla, WordPress, ZendCart, enzovoorts, om hun inhoud te kunnen bewerken. Soms is het echter handig om te kunnen nagaan waar een bepaalde functie voor het eerst gedeclareerd is. PHP heeft hier een handig stukje script voor om het je een heel stuk makkelijker te maken.

<?php
$funcPos = new ReflectionFunction('functie_naam');
print $funcPos->getFileName() . ':' . $funcPos->getStartLine();
?>

Wanneer je bovenstaande stukje PHP script onderaan je website plaatst en het onderdeel “functie_naam” veranderd in de naam van de functie waarvan je de naam van het bestand en de plaats wilt weten waar deze voor het eerst gedeclareerd is, krijg je deze informatie na het uploaden en opnieuw laden van de webpagina direct te zien. Uiteraard moet de betreffende functie wel eerder op deze pagina worden geladen.

Door dit script hoef je geen uren meer te zoeken naar een specifieke functie binnen alle bestanden die door de betreffende pagina worden geladen. Door de gegevens te gebruiken die worden gegenereerd kun je eenvoudig aanpassingen maken in een PHP functie die ergens diep in je website-structuur wordt geladen. E.e.a. maakt het mogelijk om je website nog meer gestructureerd op te bouwen en specifieke PHP functies van je Content Management Systeem gemakkelijk aan te passen.

Je weet nu hoe je de locatie van een specifieke PHP functie kunt vinden binnen je website. Veel plezier!