Je zichtbaarheid op internet begint met een domeinnaam. Een van de belangrijkste onderdelen van de domeinnaam is de domeinextensie, oftewel een .nl, .com, .net, .org, .eu, of andere extensie. Maar hoe kies je nu de juiste? En wat doe je met websites in meerdere talen?

Om de juiste domeinextensie te kiezen kijk je in de eerste plaatst naar het land waar je je domein op richt. Richt je je bijvoorbeeld op Nederland, dan is een .nl domein de meest logische keuze. Richt je je wereldwijd, dan zal juist een .com domein het meest voor de hand liggen.

Nu kan het gebeuren dat het door jou gekozen domein als bezet is. Is bijvoorbeeld de .nl versie al weg, dan zou je de .com versie kunnen proberen te registreren. Let er hierbij wel op dat je geen inbreuk maakt op rechten van anderen. De meeste webmasters zijn er niet van gecharmeerd wanneer je hun naam met een andere extensie gebruikt. Voor een paar honderd euro kunnen ze de domeinnaam dan ook via het WIPO op elk moment van je afnemen. Overleg dus altijd eerst en zorg dat je in dit geval zwart-op-wit hebt staan dat je de betreffende naam mag gebruiken.

Om bovenstaande met je eigen domeinnaam te voorkomen is het verstandig om naast de extensie die je gaat gebruiken ook altijd de .com, .net, .org en andere meest gebruikte exentsies in jouw land te registreren. Domeinen die je niet gebruikt laat je in dit geval gewoon doorverwijzen naar je hoofddomein. Deze service is bij de meeste webhosters gratis. Voor een paar tientjes per jaar extra kun je jezelf dus een hoop ellende besparen.

Tot slot is het goed om te weten dat wanneer je bijvoorbeeld een webwinkel hebt in meerdere talen, deze alleen in de betreffende taal op het domein met de betreffende extensie moet plaatsen. Is je webwinkel beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits, dan plaatsje de Nederlandse versie op een .nl domein, de Engelse op een .co.uk domein en de Duitse op een .de domein. Plaatst nooit alle talen op elk domein, omdat je dan door zoekmachines gestraft zal worden voor “duplicate content” (dubbele inhoud).

Veel plezier bij het aanmaken van je nieuwe domeinnamen met juiste extensie!